Eseu

Textul de mai jos este un eseu menit să îți furnizeze, pe scurt, toate informațiile de care ai nevoie pentru o analiză completă a operei „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare. Este foarte important să te familiarizezi cu această operă, întrucât aceasta este una dintre cele mai cunoscute tragedii aparținând literaturii contemporane. 

Eseul cuprinde următoarele informații: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, apartenența la genul dramatic și elemente de structură și compoziție.

Eseu

„Romeo și Julieta” este o piesă de teatru scrisă de poetul și dramaturgul englez William Shakespeare între anii 1594-1595. Numele lui Shakespeare este cunoscut în întreaga lume, fiind unul dintre cele mai importante nume ale literaturii universale. Opera de față este o tragedie în cinci acte și este, probabil, cea mai cunoscută poveste de dragoste din istoria lumii.

Titlul operei reprezintă numele celor doi protagoniști: Romeo Montague și Julieta Capulet. Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste tragică, în jurul căreia gravitează întreaga acțiune a piesei. Astfel, titlul pare a simboliza faptul că, atunci când suntem absorbiți complet de intensitatea sentimentului de iubire, întreaga lume pare a se reduce la noi și la obiectul afecțiunii noastre, de parcă nimic altceva nu ar mai exista în jurul nostru.

Piesa are în centru tema iubirii interzise, în virtutea căreia se înfăptuiesc numeroase sacrificii și gesturi impulsive. Iubirea este surprinsă în mai multe ipostaze. Astfel, întâi este vorba despre iubirea platonică dintre Romeo și Rosalinda, o dragoste despre care Rosalinda nu știa decât la nivel superficial. Odată ce Romeo o întâlnește pe Julieta se naște, însă, dragostea adevărată, profundă, care inhibă obsesia tânărului pentru Rosalinda, făcându-l să uite de sentimentele sale anterioare. 

„Romeo și Julieta” înfățișează o ipostază deosebită a iubirii, și anume, iubirea ca pasiune. Aceasta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in