Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Împăratul muștelor” este important să menționezi faptul că acesta este unul dintre romanele de căpătâi ale literaturii britanice și universale deopotrivă. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Împăratul muștelor” este un roman alegoric publicat în 1954 și aparține scriitorului britanic William Golding. Deși nu s-a bucurat de un su…

...

Explicația titlului

În ceea ce privește titlul romanului, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul vede natura umană și transformările suferite de către aceasta. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul romanului este profund simbolic, acesta însumând o…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Împăratul muștelor”, temele pot varia, însă toate se află în strânsă legătură cu chestiunea naturii umane și degradarea acesteia în condiții vitrege.

Exemplu

Romanul abordează teme de o îndrăzneală remarcabilă, precum condiția și natura umană, limita dintre civili…

...

Rezumat pe capitole

Recomandăm realizarea rezumatului romanului ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare . Astfel, în redactarea acestui rezumat pe capitole pentru Împăratul muștelor vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul romanului.

Exemplu de rezumat pe capitole pentru Împăratul muștelor

În vreme de război, un avion britanic ce transporta un grup de copii se prăbușește pe o insulă pustie, în Oceanul Pacific. Pilotul moare în urma impactului, însă mulți dintre copiii pasageri supraviețuiesc, trezindu-se brusc liberi pe insula nelocuită, lipsiți de supravegherea adulților.

Întreaga acțiune are loc pe insulă. Cititorul se familiarizează apoi cu două dintre personaje: Ralph și Piggy. În vreme ce R…

...

Caracterizarea personajelor

Cele mai la îndemână personaje pe care le poți alege în cazul romanului Împăratul muștelor sunt Ralph și Jack, cei doi reprezentând personalitățile cele mai puternice pe parcursul romanului. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului Împăratul muștelor.

Exemplu

În romanul de față, personajele sunt numeroase, de diverse tipologii, dar bine individualizate. Ele sunt angrenate în conflicte puternice, iar structura narativă realistă profilează o imagine consistentă și profundă a vieții. Printre personajele romanului se disting în special Ralph și Jack.

Jack Merridew reprezintă tipologia personajului negativ, a cărui răutate influențează natura multora dintre copiii ce formează comunitatea de pe insulă. În căutare de soluții cât mai eficiente pentru a supraviețu…

...

Roman alegoric

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară este un roman, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestuia. Această definiție trebuie să apară și în enunțul demonstrației tale. Astfel, profesorul va ști nu numai pe ce îți bazezi argumentele, dar și faptul că acestea sunt bazate pe informații valide.

În plus, pentru a demonstra că „Împăratul muștelor” este un roman alegoric, trebuie să motivezi aceasta prin evidenţierea alegoriei de-a lungul textului studiat.

Exemplu de demonstrare a faptului că Împăratul muștelor este un roman alego…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă reprezintă poziţia (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situaţiile, întâmplările narate și se află în relaţie de interdependenţă cu tipul naratorului. Aceasta include relația autorului cu întâmplăril…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in