Societate și religie

Izvoarele istorice ne dezvăluie o lume și o societate a vikingilor dezvoltată atât la nivel social, economic, politic, cât și militar.

Clasele sociale

Societatea vikingă era împărțită, inițial, în trei clase: Jarli, Karli și Thralli.  Jarli reprezentau clasa „nobiliară” sau „artistocratică”, din rândul cărora erau adesea aleși căpeteniile sau regii. 

Cei din clasa socială Karli sau Karls erau, simplificat spus, lucrătorii sau muncitorii, majoritatea agricultori sau fermieri, dar și  negustori sau meșteșugari. Vikingii  erau renumiți nu doar pentru capacitățile lor de navigatori, ci și pentru cele de constructori și arhitecți de bărci (faimoasele bărci  lungi și încovoiate la ambele capete  ale vikingilor, amplu pictate, uneori cu forme de dragoni); unii dintre ei erau fierari, vikingii având un arsenal de arme variat, cel mai adesea fiind văzuți cu topoare. 

Cea de-a treia clasă socială, Thralls sau Thralii, era reprezentată de sclavi. Aceștia proveneau din rândul altor popoare sau din familii de vikingi dezonorate. În general aceste clase sau caste sociale erau pe viață, existând puține excepții și posibilități de a trece dintr-o clasă în alta. 

Organizare în thing-uri

Din punct de vedere legislativ, vikingii au avut un fel de adun...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in