Cuceriri, expansiune și conducători

Începuturile expansiunii vikingilor

Istoria de aventurieri a vikingilor este amplă și întinsă pe multe teritorii. Cauzele migrării acestora nu sunt pe deplin cunoscute, însă se consideră că epuizarea resurselor solului, clima nefavorabilă sau dorința de extindere a comerțului i-au determinat să migreze spre diverse teritorii.

Unul dintre primele raiduri ale vikingilor – considerat momentul istoric al începerii migrației scandinave - a fost cel asupra mănăstirii din Lindisfarne, situată în nord-estul Angliei. Raidul a avut loc în anul 793 și s-a finalizat cu uciderea călugărilor de aici și incendierea mănăstirii.

În anul 799, vikingii danezi au înaintat spre centrul Europei pe cursul fluviilor Loara şi Sena, prădând numeroase localități europene. În 845 aceștia au atacat și jefuit chiar şi Parisul în Franța. Tot în această perioadă au loc incursiuni ale vikingilor în Spania și Portugalia. După devastarea acestora, vikingii au făcut incursiuni şi în nordul Africii, după care s-au îndreptat spre Italia, prădând și aici numeroase orașe. 

În anul 850, regele Carol al-II-lea al Franței încredințează unui grup de vikingi o bucată de pământ în nord-estul Franței pentru a se stabili aici, în schimbul ajutorului militar oferit de vikingi împotriva fratelui său, împăratul Lothar. Astfel de evenimente i-au încurajat pe vikingi în căutarea unor noi posesiuni teritoriale în afara Scandinaviei și în încercarea stabilirii de legături comerciale cu statele vecine. 

În jurul anului 870 regele Harald I al Norvegiei (supranumit Harald Păr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in