Rezumat

Poet, romancier și dramaturg francez, Victor Hugo este cunoscut mai ales datorită celor două romane faimoase: „Mizerabilii” și „Cocoșatul de la Notre-Dame”. Apărut inițial în 1831 cu titlul „Notre-Dame de Paris”, „Cocoșatul de la Notre-Dame” este un roman cu încărcătură istorică și socială, dar și cu importante elemente morale și psihologice.

Acțiunea se petrece în anul 1482, în Franța, la Paris. Protagonistul este Quasimodo, clopotarul catedralei Notre-Dame. El are un handicap fizic, silueta și chipul suferind de pe urma unei deformări severe. Cu mult timp în urmă, fusese adoptat de către arhiepiscopul Claude Frollo și se ascundea de ochii oamenilor din oraș în turnul bisericii, de unde trăgea clopotele. Parizienii nu se sfiau să-l batjocorească ori de câte ori puteau, și îl desemnaseră deja drept cel mai urât bărbat din oraș.

În fața catedralei, o țigancă tânără și frumoasă, pe nume Esmeralda, dansează lângă Djali, căprița ei. De ea se îndrăgostesc mai mulți bărbați: Claude Frollo, poetul Pierre Gringoire, Quasimodo și Phoebus de Chateaupers. Lui Frollo îi sunt interzise relațiile intime, astfel încât, mânat de frustrare, pune la cale răpirea Esmeraldei și se folosește de Quasimodo, căruia îi cere ajutorul. Gringoire se grăbeș...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in