Paralelă poezia „Balada doamnelor din alte vremuri” de François Villon

François Villon (1431-1463), a fost unul dintre cei mai prestigioși poeți ai Franței evului mediu. Dintre cele mai reprezentative opere ale sale putem menționa creația artistică „Balada doamnelor din alte vremuri’’, inclusă în volumul de opere „Le Testament’’, înainte de dispariția poetului.

Balada este o specie a genului epic înfățișându-se ca un amplu poem narativ, fără a exclude și unele accente lirice, unde, în general, se proiectează un eveniment eroic având ca protagonist, fie din timpuri istorice, fie din vremuri legendare, mitice, sau fantastice, fie din realitatea imediată, personaje prezentate uneori și în antiteză.

François Villon, în poezia „Balada doamnelor din alte vremuri’’ sau <<Ballade de dames du temps jadis>>, evocă nume de persoane feminine precum: romana Flora, zeița primăverii din mitologia romană, Thais, femeia favorită a regelui Alexandru Macedon, Echo, nimfă din mitologia greacă, Helois, nobilă pariziană, Blanche, soția lui Ludovic al VIII-lea, Lungana Berthe, mama lui Carol cel Mare și Jehanne, care nu este alta decât figura emblematică a Franței, Jeanne d’Arc. Astfel, prin această enumerare care o găsim de-a lungul poeziei, poetul evidențiază personalitățile reale, dar și fantastice, istorice și legendare, dorind să realizeze o...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in