Fișă de lectură

Pe această pagină vei găsi câteva dintre elementele importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când scrii o fișă de lectură despre povestirea Șarpele Aliodor de Vasile Voiculescu.

Alte opere ale autorului: „Din țara Zimbrului”, „Urcuș”, „Întrezăriri” (poezie), „Capul de zimbru”, „Ultimul berevoi”, „Zahei orbul” (proză), „Demiurgul” (dramaturgie).

Specia literară: Povestire fantastică

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: Tradiționalismul

Personaje: Gospodarul Padeș, fiul cel mic Ionică, ceilalți doi frați și sora mai mare a lui Ionică, mama copiilor, Șarpele Aliodor.

Semnificația titlului: Titlul povestirii este constituit din două substantive ce desemnează personajul principal al operei: Șarpele Aliodor. Prezența sa în familia lui Padeș este înconjurată de mister, nefiind clar pentru cititor dacă Aliodor chiar este o făptură fantastică sau este un simplu șarpe.Prezența sa în familia lui Padeș este înconjurată de mister, nefiind clar pentru cititor dacă Aliodor chiar este o făptură fantastică sau este un simplu șarpe. De asemenea, găzduirea șarpelui de către Padeș naște controverse între consătenii săi, ieșind la iveală pe de o parte atașamentul oamenilor pentru superstiții, descântece, mituri, iar pe de altă parte reticența acestora față de știința medicală. 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in