Comentariu literar

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Șarpele Aliodor” este important să menționezi specia literară căreia îi aparţine opera – povestirea fantastică – și temele abordate de autor. De asemenea, este esenţial să evidențiezi în introducere sursele de inspirație specifice lui V. Voiculescu și înclinația sa spre psihanaliză.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

„Șarpele Aliodor” este un text de proză scurtă al lui V. Voiculescu publicat în anul 1947 în București. Tema principală a povestirii este înclinația umană spre supranatural, asimilarea acestuia ca fiind realitate și …

...

Semnificația titlului

În explicarea titlului acestei povestiri poți menționa faptul că este alcătuit din două substantive și desemnează elementul intrigant din opera voiculesciană. De asemenea, poți aminti pasiunea lui Voiculescu pentru folclorul românesc și pentru legendele populare ca motiv principal pentru evidenţierea unei ființe prezente în superstițiile românești, precum șarpele.

Exemplu

Titlul povestirii este compus din două substantive ce desemnează elementul central a…

...

Tema

Un element foarte important al comentariului este prezentarea temei și a viziunii despre lume a autorului, așa cum sunt ele reflectate în opera analizată. Fiind o operă de mici dimensiuni, povestirea are o singură temă în jurul căreia este construită acțiunea, și anume, studierea caracterului uman și a predispoziției sale spre supranatural, a fricii de necunoscut, sau dimpotrivă, a îmbrățisării acestuia, a acceptării sale.  

Exemplu

Tema centrală a povestirii „Șarpele Aliodor” este atitudinea omului față de necunoscut, înclinația acestuia spre o traducere în supranatural a ceea ce nu își poate explica rațional, și vulnerabilitatea sa psihică vizavi de mituri, legende și superstiții. Ma…

...

Rezumat scurt

Povestirea „Șarpele Aliodor” este scurtă și are un fir epic simplu. Pentru a realiza un rezumat pe scurt este suficient să urmărești ordinea întâmplărilor pentru a relata cuprinzător acțiunea povestirii: apariția șarpelui, stabilirea sa în casa lui Padeș, îmbolnăvirea femeii, încercarea de a se vindeca, moartea și pomana femeii.

Exemplu de rezumat scurt pentru Șarpele Aliodor

Într-o zi rece de iarnă, copiii familiei Padeș pregătesc lemne pentru foc, iar Ionică, cel mai mic dintre copii are surpriza de a găsi o curelușă de piele printre vreascuri. În curând toți cei trei frați încep să se certe pentru curelușă și nu se potolesc până nu apare sora lor mai mare. Aceasta descoperă șocată că acea curelușă este de fapt un șarpe de pădure înghețat și își cheamă plângând părinții. Ionică sare, ia șarpele și îl bagă în sân, ținându-l acolo în ciuda protestelor familiei sale. Șarpele se dezgheață încet, încet, și văzându-l, Padeș declară că e un șarpe inofensiv, un biet șarpe de pădure. Auzind aceasta, copiii îi cer fierbinte permisiunea de a-l păstra, și în botează Aliodor. 

Șarpele este într-adevăr inofensiv și discret, doarme adesea cu Ionică și se plimbă nesting…

...

Personaje

Personajele din povestire nu sunt numeroase, iar autorul nu insistă foarte mult asupra descrierii fiecăruia. Fiind însă, interesat de mecanismele psihicului uman, Voiculescu insistă asupra analizei personajului principal feminin: nevasta lui Padeș. Este urmărit modul în care frica și paranoia sa accelerează dezvoltarea bolii sale, sau chiar o creează. 

Exemplu

Așa cum am menționat și la începutul comentariului, „Șarpele Aliodor” este o operă de mici dimensiuni, fiind încadrată în specia povestirii fantastice. Prin urmare, accentul cade mai degrabă pe evoluția întâmplărilor, decât asupra personajelor. Cu toate acestea, merită caracterizat personajul femeii, de…

...

Elemente fantastice

Menționarea elementelor fantastice din opera „Șarpele Aliodor” este esențială atunci când dorești să scrii un comentariu despre această proză, deoarece apartenența sa la specia povestirii fantastice nu poate fi ignorată. Poți folosi exemple din text pentru a ilustra elementele fantastice ale povestirii.

Exemplu

Textul intitulat „Șarpele Aliodor” este o povestire fantastică, îndeplinind toate criteriile impuse de această specie literară. Dimensiunile sale sunt mici, iar accentul cade mai degrabă pe acțiune și evoluția întâmplărilor, decât pe descrierea și analiza personajelor. Caracterul fantastic al operei, este, însă, dat de elemen…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care ne sunt prezentate tema și viziunea autorului. În „Șarpele Aliodor” evenimentele sunt povestite la persoana a III-a, iar naratorul este obiectiv, omniscient și omniprezent. Ne este prezentată, așad…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in