Rezumat

Profesorii noștri de limba și literatura română au redactat un rezumat al povestirii fantastice Lostrița de Vasile Voiculescu pentru a te ajuta să îți reamintești care sunt personajele care iau parte la acțiunea povestirii și care este destinul eroului principal, Aliman.

„Este descrisă, pe scurt, existența pescarilor de pe malurile râului Bistrița. Dintre toți, tânărul Aliman era cel mai priceput, un pescar tenace și un voinic săritor și curajos. Cu toții erau conștienți de pericolul reprezentat de lostriță, precum și de faptul că în fiecare an, lostrița lua la ea «în genună, dajdia ei». Prada era reprezentată în special de copii și tineri, «unul sau doi inși scoși din minți». Cu toate acestea, Aliman nu se dădea bătut, chiar dacă știa cât de mare era pericolul de a fi înghițit de către lostrița «nesătulă de carne de om». Îi întindea mereu cârlige, în speranța că o va prinde la un moment dat.

Întrucât «nu avea frică de nimic», tânărul dezvoltă o adevărată obsesie pentru lostrița misterioasă și ademenitoare. Totuși, el reușește să o prindă pentru o vreme, dar o scapă la scurt timp după aceea. Povestea se repetă și, extenuat și dezamăgit, Aliman merge la un vraci care îi dă o dublură a lostriței, făcută din lemn. Acesta îl învață pe tânăr să pună lostrița în apele Bistriței, în timp ce recita un descântec prin care afirma că se dezice de Dumnezeu și cele sfinte.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in