Trăsături

Anul apariţiei – 1921 

„În grădina Ghetsemani” este o poezie iconografică tradiționalistă și face parte din volumul „Pârgă”. Opera reprezintă unul dintre cele mai frumoase poeme de inspiraţie religioasă închinate patimilor lui Iisus.
 
Titlul – Sursa de inspiraţie 

Titlul poeziei este sugestiv pentru conţinutul ei. Episodul rugăciunii în grădina Ghetsemani apare în „Noul Testament” în „Evagheliile” lui Luca, Marcu şi Matei. Rugăciunea Mântuitorului are loc în grădina Ghetsemani, înaintea arestării Sale de către romani, după trădarea lui Iuda.
 
Structură – Semnificaţii

Poemul cuprinde 4 catrene care au o uşoară tentă epică, fapt evidenţiat de existenţa verbelor-predicate la imperfect („lupta”, „se ‚împotrivea”, „curgeau”, „stârnea”), şi reliefează cele două ipostaze ale lui Iisus: de om şi de divinitate. Această dualitate sugerează drama Sa lăuntrică.

Primul catren plasează totul în plan terestru, făcându-ne martorii luptei Mântuitorului cu moartea: „Isus lupta cu soarta şi nu primea paharul.../ Căzut pe brânci, în iarbă, se-mpotrivea întruna./ Curgeau sudori de sânge, pe chipu-i alb ca varul/ Şi-amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna.” „Lupta cu soarta” reprezintă, în esenţă, o lupta cu limitele fiinţei umane. Verbele dinamice („lupta”, „se-mpotrivea”, „curgea”), aplicate unei imagini statice, dau sugestia luptei interioare.

Pentru a sugera dramatismul, poetul utilizează o serie de termeni cu încărcătură metaforică. Astfel, structura „curgeau sudori de sânge” dezvăluie natura umană a lui Iisus, dar prevesteşte şi sacrificiul ce va urma. Alternanţa din planul uman şi cel divin se rea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in