Tema și viziunea despre lume

În programa pentru examenul de Bacalaureat este inclusă și opera În Grădina Ghetsemani, scrisă de către Vasile Voiculescu în viziunea sa proprie. Chiar dacă la sesiunile anterioare ale Bacalaureatului nu s-a întâlnit cerința de a redacta un eseu despre această poezie, este bine să o studiezi și să fii pregătit în cazul în care vei avea de explicat semnificația versurilor, temele sau viziunea.

Pentru a veni în ajutorul tău profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție acest eseu despre tema și viziunea despre lume în poezia În Gradina Ghetsemani, material în care vei găsi explicații și interpretarea secvențelor din poezie. În plus, cu ajutorul acestui eseu vei înțelege viziunea pe care a avut-o Vasile Voiculescu, ce a vrut să transmită, dar îți va fi și mult mai ușor să te pregătești pentru Bacalaureat sau pentru lucrările pe care le vei susține la școală.

Tema conflictului dintre sacru și profan reiese și din descrierea pe care autorul i-o face lui Iisus, în prima strofă, din nou folosindu-se de simboluri: «Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul». Aici sintagma «sudori de sânge» este reprezentativă pentru natura umană, trecătoare, însângerată, ce devine ușor vulnerabilă, «chipu-i alb ca varul» reprezentând natura divină a lui Iisus și puritatea care derivă din aceasta. Astfel, prin antiteza roșu-alb, poetul aduce în atenția cititorului cele două simboluri diametral opuse: natura umană și cea divină.

Conflictul între natura umană și cea divină a lui Iisus este redat de către autor și prin intermediul oximoronului «viață-moarte» sau «venin-dulceață». În timp ce Iisus se luptă cu el însuși pentru a găsi tăria necesară de a se ridica la așteptările tatălui divin, Dumnezeu este prezentat ca fiind implacabil, prin sintagma «o mână neîndurată», ce apare pentru a-l convinge pe Iisus să își asume rolul de Mântuitor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in