Lock

Particularități ale textului poetic

Lock

„În grădina Ghetsemani”, de Vasile Voiculescu, este un poem tradiționalist iconografic apărut în anul 1921 în volumul intitulat „Pârgă”. Universul poetic al lui Voiculescu este particularizat de expresia conștiinței înrădăcinată în meditația creștină, motivele biblice fiind transformate prin funcția expresivă și estetică a simbolurilor și a termenilor religioși.

Fiind vorba despre o rugăciune, titlul operei are legătură atât cu locul și contextul în care se desfășoară acest act, cât și cu încărcătura spirituală pe care o oferă acesta. Astfel, însemnătatea acestui moment este reprezentată, la nivel spiritual, de purificarea sufletului prin patimile suferite de către Iisus, o figură ce reprezintă puterea de sacrificiu. Episodul rugăciunii lui Iisus Hristos în grădina Ghetsemani se regăsește în paginile Noului Testament, în „Evangheliile” lui Luca, Marcu și Matei. Scena se petrece după momentul în care Iuda îl trădează pe Iisus și înaintea arestării acestuia din urmă de către romani. 

Tema operei este reprezentată de ruga lui Iisus de pe Muntele Măslinilor, de are loc după Cina Cea de Taină. Acesta este prezentat în postura de om, fiind, de fapt, fiul lui Dumnezeu cu față umană. Găsindu-se...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in