Eseu

„În grădina Ghetsemani” ocupă un loc deosebit în rândul lecturilor obligatorii pentru examen, întrucât face parte din categoria poeziilor iconografice tradiționaliste. Eseul de mai jos cuprinde informațiile de care ai nevoie pentru o rezolvare corectă și completă a subiectului III de examenul de Bacalaureat. Acesta cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema poeziei, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie. Pentru a fi sigur că ai inclus toate informațiile importante te sfătuim să citești și celelalte materiale redactate de către profesorii noștri. 

Eseu

„În grădina Ghetsemani” este o poezie iconografică tradiționalistă și face parte din volumul „Pârgă”, semnat de Vasile Voiculescu și publicat în anul 1921. Poezia de față se distinge prin evocarea originală și sensibilă a unuia dintre momentele-cheie pentru dezvoltarea Creștinismului, și anume, patimile lui Iisus.

Titlul poeziei denumește atât contextul fizic al rugăciunii, cât și pe cel spiritual. Momentul rugăciunii lui Iisus în grădina Ghetsemani este consemnat în „Noul Testament” în „Evangheliile” lui Luca, Marcu și Matei și are loc după trădarea lui Iuda, înaintea arestării acestuia de către romani. Semnificația spirituală a episodului este purificarea sufletului prin patimile suferite datorită unei mari puteri de sacrificiu.

Tema operei este rugăciunea lui Iisus de pe Muntele Măslinilor, după Cina Cea de Taină. Această rugăciune reprezintă fața umană a Fiului lui Dumnezeu, care, aflat în postura de simplu muritor, este tentat să se împotrivească destinului crud care îl aștepta. Deducem astfel că este zadarnic să ne împotrivim condiției noastre, care, paradoxal, presupune tocmai această împotrivire. Ca dovadă, nici măcar un suflet de o puritate extraordinară nu reușește să depășească această limitare.

Poezia „În grădina Ghetsemani” se împarte în patru strofe, care, la rândul lor, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in