Comentariu pe strofe
Poezia „În Grădina Ghetsemeni”, scrisă de Vasile Voiculescu ți s-a părut grea, motiv pentru care nu ai reușit să descifrezi toate semnificațiile și să înțelegi viziunea autorului? Acum ai la dispoziție acest eseu cu ajutorul căruia vei înțelege semnificația fiecărei figuri de stil folosite de autor și vei reuși să obții note bune la școală și la Bacalaureat, întrucât este una dintre operele incluse în programa pentru examen.
„Tot în prima strofă, autorul îi face descrierea lui Iisus, folosindu-se de simboluri ce au rolul de a reflecta natura sa duală: «Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul». Aici sintagma «sudori de sânge» este reprezentativă pentru natura umană, trecătoare, însângerată, ce devine ușor vulnerabilă, «chipu-i alb ca varul» reprezentând natura divină a lui Iisus și puritatea care derivă din aceasta. Astfel, prin antiteza roșu-alb, poetul aduce în atenția cititorului cele două simboluri diametral opuse: natura umană și cea divină.
În cea de-a doua strofă, autorul reia motivul cupei, de data aceasta cupa simbolizând frica omului de moarte: «O mâna nendurată, ținând grozava cupă». Metafora simbol «grozava cupă» este folosită de către autor pentru a exprima dualitatea lui Iisus, natura sa umană ce intră în conflict cu cea divină. Dubla sa identitate este scoasă în evidență de către autor prin tentativa acceptării, dar și prin refuzul paharului.”