Rezumat

În cazul în care nu-ți mai amintești exact firul evenimentelor care se petrec în balada populară Miorița sau vrei ca întâmplările să îți fie cât mai clar explicate pentru a putea da răspunsurile corecte la exercițiile pe care le vei primi la ora de limba română , îți recomandăm să citești rezumatul acestui text popular cules și publicat pentru prima dată de Vasile Alecsandri.

„Una dintre mioarele baciului moldovean, mai năzdrăvană, aude de planul celor doi ciobani și îl avertizează pe acesta. Ea îi dă chiar și un sfat de folos, și anume să se adăpostească «la negru zăvoi» și să cheme în ajutor un câine, pentru a se apăra. 

Ciobănașul însă, aflând de complot, nu se pregătește pentru a-l dejuca sau pentru a se apăra, ci își acceptă soarta și îi transmite mioarei ultimele dorințe. El nu se sperie în fața morții, ci se gândește la felul în care vor primi vestea cei apropiați. În testamentul său transmis prin viu grai, baciul moldovean îi spune oiței că își dorește ca ucigașii săi să îl îngroape în apropierea stânei, pentru a fi aproape de mioarele sale iubite și după moarte. De asemenea, el nu vrea ca durerea morții sale să se răspândească printre mioarele din turmă, motiv pentru care vrea să li se spună oilor că s-a însurat cu «o mândră crăiasă» și că la nunta sa a luat parte întreaga natură.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in