Caracterizare

Toma Alimoș este personajul principal al baladei populare cu același nume, motiv pentru care este foarte important să cunoști metodele de caracterizare folosite de autor și însușirile care conturează portretul acestuia. Astfel, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție această caracterizare complexă a personajului principal, care îți va folosi ca sursă de inspirație și ca model pentru scrierea propriului tău eseu. 

„Portretul haiducului cuprinde atât însușiri fizice, cât și morale, fiind reluat de trei ori pe parcursul baladei: «Nalt la stat,/ Mare la sfat/ Și viteaz cum n-a mai stat». Se deduce de aici vitejia și statura impunătoare a personajului, precum și înțelepciunea acestuia. Se remarcă și ochii săi negri, pătrunzători: «Ochii-și negri d-arunca».

Autorii se opresc asupra legăturii sacre dintre om și natură, evidentă în cazul haiducului. Alături de calul (murgul) său, mănâncă și bea vin, dorind să închine paharul murgului, însă acesta nu-i poate răspunde. (...) Pașnic, Toma Alimoș propune un alt mod de a aborda problema, sugerând că interpretările lui Manea nu sunt în totalitate adevărate («Ce-i văzut/ Om mai vedea,/ Ce-am făcut/ Om judeca»). Omenos, haiducul îl invită pe Manea să lase mânia deoparte și să bea împreună cu el, iar apoi să se înțeleagă cu vorba bună. Manea, în schimb, ia cu o mână plosca, iar cu cealaltă îl înjunghie mișelește pe haiduc.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in