Comentariu

...

Tema

O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Romanță de toamnă”, avem de-a face cu tema trecerii ireversibile a timpului, alături de teme secundare, precum iubirea sau natura.

Exemplu

Poezia „Romanța de toamnă” abordează tema trecerii ireversibile a timpului, simbolizată de imaginea toamnei, care vestește începutul degradării fizice și pregătirea pentru p…

...

Interpretarea versurilor

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii textului, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să agrumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Sania”, de Vasile Alecsandri, cuprinde patru strofe a câte șase versuri fiecare. Întrucât este vorba despre o romanță, re remarcă muzicalitatea impresionantă a versurilor, foarte ușor de transpus pe un fond muzical.
[...]
Primele două strofe constituie cea dintâi secvență lirică. Astfel, prima strofă încep…

...

Apartenența la genul liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Romanța de toamnă” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O operă lirică nu prezintă fapte, ori înt…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in