Tema și viziunea despre lume

Vei reuși să evidențiezi tema naturii și viziunea pașoptistă a lui Vasile Alecsandri din poezia Mezul iernii, folosindu-te de informațiile de pe această pagină.

„Astfel, în Mezul iernii se descrie un tablou din natură, spaţiul conturat de poet fiind evidenţiat prin intermediul unor construcţii precum: «În păduri»; «pe câmpii strălucitoare». Coordonata temporală este evidenţiată prin intermediul titlului, acesta din urmă desemnând anotimpul în care este surprins tabloul din natură ṣi anticipând conţinutul textului poetic. Având drept temă natura, textul liric este presărat cu o multitudine de elemente ale naturii terestre: «munţii»; «codrii»; «păduri», nelipsind nici referirile la natura cosmică: «Stelele»; «cerul»; «luna». 

Mai mult, aparţinând perioadei paṣoptiste, pastelul Mezul iernii oglindeṣte fenomenul coexistenţei mai multor curente literare în cadrul aceleiaṣi opere. Din dorinţa de modernizare, de aliniere la celelalte naţiuni din Occident, literatura română «arde» etape din evoluţia ei şi încearcă o împletire a mai multor curente literare, de multe ori chiar în cadrul aceleiaşi creaţii. Astfel, în pastelul lui Alecsandri, romantismul ṣi clasicismul coexistă.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in