Comentariu pe strofe

Îți va fi mai ușor să interpretezi figurile de stil și imaginile artistice prezente în cele patru strofe din care este compusă poezia Mezul iernii de Vasile Alecsandri dacă vei citi și acest eseu pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română.

„Din punct de vedere compoziţional, pastelul lui Alecsandri are o structură echilibrată, fiind alcătuit din patru catrene. Fiecare catren ilustrează efectele anotimpului iernatic asupra naturii. Astfel, textul liric este presărat cu o multitudine de elemente ale naturii terestre: «munţii»; «codrii»; «păduri», nelipsind nici referirile la natura cosmică: «stelele»; «cerul»; «luna». Îmbinarea armonioasă a cosmicului cu terestrul ilustrează faptul că iarna cuprinde întraga natură, albul devenind culoarea dominantă a peisajului.

Primul catren al pastelului debutează cu două construcţii exclamative care pun în lumină uimirea eului liric, neputincios în faţa fenomenelor naturale, dar ṣi cruzimea anotimpului iernatic, care încremeneṣte natura: «În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!». Epitetele «ger amar, cumplit» surprind latura necruţătoare a iernii, pe când epitetele din finalul acestei strofe evidenţiază frumuseţea ṣi puritatea pe care acest anotimp le inspiră: «zăpada cristalină», «câmpii strălucitoare», «lan de diamanturi».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in