Rezumat

Rezumatul baladei Meșterul Manole te va ajuta să îți amintești subiectul acestei opere și să răspunzi de nota 10 la întrebările din manualul de limba română. În acest rezumat profesorii Liceunet au inclus toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre efortul depus de Manole și ceilalți meșteri pentru a ridica mănăstirea și despre jertfa pe care Manole este dispus să o facă pentru finalizarea construcției.

„Voievodul condiționează foarte strict reușita acestei construcții: «Că v-oi da averi,/ V-oi face boieri», urmată de amenințarea «Iar de nu, apoi/ V-oi zidi pe voi/ V-oi zidi de vii/ Chiar în temelii». Puși față în față cu o astfel de alegere, meșterii se apucă de treabă, însă tot ceea ce construiesc pe timpul zilei se dărâmă noaptea, ceea ce amintește de motivul folcloric al blestemului. Ca urmare, Negru-Vodă repetă amenințările făcute («Domnul se mira/ Ş-apoi îi mustra,/ apoi se-ncrunta/ Şi-i ameninţa/ Să-i puie de vii/ Chiar în temelii»).

În mijlocul acestui haos, Manole este cel care are revelația decisivă, într-un vis. Construcția nu se putea înfăptui în lipsa unui impuls dintr-o altă lume, ceea ce nu poate fi înțeles de oricine. Astfel, în vis, lui Manole i se comunică soluția. Pentru ca ordinul lui Negru-Vodă să se înfăptuiască, prima femeie (soție sau soră) care avea să vină pe șantier trebuia sacrificată (zidită în însăși mănăstirea ce avea să fie construită).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in