Baladă populară

Ai studiat la școală opera Meșterul Manole, iar acum trebuie să demonstrezi că este o baladă populară? Pentru a-ți aminti cum trebuie structurat un eseu de nota 10 și care sunt argumentele pe care le poți folosi pentru a-i dovedi apartenența la specie, te sfătuim să citești materialul pe care ți-l punem la dispoziție.

„Fiind o operă populară, balada Meșterul Manole are caracter anonim, oral, sincretic și colectiv. Acțiunea sa este simplă, lineară, iar timpul și spațiul sunt prezentate vag. Deducem perioada în care se petrece acțiunea doar aproximând, în urma indiciului privind menționarea lui Negru-Vodă (Neagoe Basarab, 1459-1521). Spațiul este prezentat în incipitul baladei, într-o manieră imprecisă: «Pe Argeş în gios,/ Pe un mal frumos».

Titlul baladei poartă numele protagonistului (Manole), precum și cel al ocupației sale (Meșterul). Devine, astfel, evident faptul că balada se concentrează pe drama artistului creator, care își înnobilează creația prin intermediul jertfei de sine și a tot ceea ce este mai valoros pentru acesta. Astfel, sunt eliminate elementele telurice, făcându-se loc pentru intervenția divinității în stabilirea condiției superioare a creației artistice.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in