Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Malul Siretului”

Autorul: Vasile Alecsandri

Volumul din care face parte opera: „Pasteluri” (1868)

Date importante despre viața și activitatea autorului: Considerat a fi „cap al poeziei noastre în generația trecută” (Titu Maiorescu), Vasile Alecsandri este cunoscut drept „bardul din Mircești”. El a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, creator al literaturii dramatice în România. Anul nașterii sale este incert (1821, 1819 sau 1818), precum este și locul nașterii scriitorului. Se consideră că Alecsandri s-a născut în județul Bacău, iar copilăria și-a petrecut-o la Iași și la Mircești.

Iubitor al creațiilor populare și al folclorului românesc, precum și binecunoscut patriot,  Alecsandri s-a bucurat de vastă apreciere, atât în timpul vieții sale, cât și după moarte. În creația acestuia se disting trei etape, determinate în mare măsură de transformările prin care societatea românească  trecea la vremea respectivă.

Prima etapă a creației lui Alecsandri este dominată de un romantism entuziast, iar cea de-a doua este una de obiectivizare a viziunii scriitorului. Aici este inclusă expresia artistică matură din pasteluri și din unele legende. Ciclul pastelurilor cuprinde patruzeci de poezii în care scriitorul  reconstituie succesiunea anotimpurilor, într-un peisaj animat de prezența oamenilor. Cea de-a treia etapă de creație a lui Alecsandri este caracterizată de îmbinarea romantismului cu clasicismul. 

Poetul s-a stins din viață în data de 22 august 1890, la Mircești, în județul Roman.

Alte opere ale autorului:Balta albă”, „Buchetiera de la Florența”, „Gerul”, „Peneș Curcanul”, „Chirița în provinție”, Chirița din Iași” , „Chirița în voiaj”, „Ceta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in