Comentariu

Malul Siretului Comentariu

Tema poeziei

Pentru a identifica tema poeziei „Malul Siretului”, trebuie să ai în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, atmosfera creată la nivelul poeziei, dar şi viziunea despre lume şi viaţă a poetului. Analizând cele patru secvenţe lirice vei observa faptul că poemul are la bază o serie de elemente ale naturii cosmice ṣi terestre pe care eul liric le descrie cu admiraţie.

....

Semnificația titlului

Numele pe care poetul îl alege pentru poezia sa nu este lipsit de semnificaţie. Astfel, titlul „Malul Siretului” anticipează tema poeziei, contribuind la descifrarea semnificaţiilor acesteia. Concordanţa dintre titlul poeziei şi versurile acesteia constă în faptul că titlul fixează obiectul contemplaţiei, dar ṣi coordonata spaţială.

....

Eul liric

În ceea ce priveşte prezenţa mărcilor lexico-gramaticale în poezia „Malul Siretului”, acestea arată implicarea totală a eului liric şi exprimarea directă a sentimentelor de admiraţie faţă de natură. Aşadar, lirismul subiectiv în poezia lui Alecsandri este dovedit prin folosirea formelor verbale şi pronominale la persoana I, numărul singular. Prezentându-le, demonstrăm faptul că eul liric este implicat afectiv şi că îşi transmite în mod direct ideile şi trăirile.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in