Rezumat

„Istoria unui galbân” este o nuvelă a cărei rezumat îl poți accesa chiar acum și care se regăsește în programa pentru limba și literatura română, clasa a IX-a, de aceea este posibil să întâlnești acest text și în manualul tău școlar. Din acest motiv, este foarte important să cunoști firul evenimentelor pentru a putea da răspunsurile corecte. Ca sursă de inspirație, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție un rezumat cu ajutorul căruia vei vedea cum trebuie să structurezi un material de acest gen, dar, totodată, îți vei aminti în detaliu întâmplările prin care trec cele două monede.

„Într-o noapte, Vasile Alecsandri aude o discuție dintre o para turcească și un galben olandez, ce se aflau într-o cutie de fildeș. Fascinat, autorul își aprinde o țigară și decide să dedice timp pentru a asculta poveștile banilor.

Interacțiunea celor două monede începe cu o ceartă, deoarece galbenul se consideră superior paralei, iar aceasta se supără la auzul cuvintelor adresate. Curând însă, cele două monede descoperă că s-au cunoscut cândva, mai mult chiar, s-au îndrăgostit și au petrecut clipe de neuitat în buzunarul unui căpitan de vas. Paraua îi cere galbenului să îi povestească ce s-a întâmplat în toți acești ani în care au fost despărțiți, spre bucuria lui Alecsandri, care se așază mai confortabil pentru a asculta povestea.

După clipele frumoase petrecute alături de para în buzunarul căpitanului Costiță, galbenul a ajuns în posesia unui boier de la care căpitanul a cumpărat grâu.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in