Comentariu literar

Introducere

Fiecare eseu pe care îl scrii trebuie să aibă o introducere, un cuprins și o încheiere. Fiind paragraful care deschide materialul tău, introducerea trebuie să fie clară, concisă și să conțină doar informațiile generale, precum: numele autorului, anul în care a fost publicată, specia literară în care se încadrează, curentul literar căruia îi aparține și câteva detalii despre subiect sau personaje.

Exemplu

Nuvela „Istoria unui galbân”, scrisă de către Vasile Alecsandri, a fost publicată în revista „Propășirea”, în anul 1844 și în volum, în anul 1876. Textul este povestit din perspectiva autorului, care este atât narator, cât și martor al discuției dintre un galben olandez și o p…

...

Tema

Eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema nuvelei, aceasta influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important să menționezi tema, pentru că ea concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema principală pe care o abordează nuvela este cea a banului și a modalității în care aspectele financiare influențează și modelează caracterul uman și societatea în care trăim. Autorul se axează pe modalitatea în care diferite tipuri s…

...

Semnificația titlului

Eseul tău trebuie să conțină și informații referitoare la titlul nuvelei, acesta anticipând conținutul textului narativ. În cazul acestei nuvele titlul este sugestiv și anticipează povestea care urmează să fie spusă cititorului.

Exemplu

Titlul are menirea de a anticipa povestea ce urmează să…

...

Rezumat scurt

Rezumatul nuvelei „Istoria unui galbân” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii, însă fără prea multe detalii care ar putea complica textul. Eseul trebuie să conțină informațiile necesare pentru prezentarea evoluției personajelor pe parcursul poveștii și să sintetizeze ideea pe care încearcă să o transmită autorul. 

Exemplu

Într-o noapte, Vasile Alecsandri aude o discuție dintre o para turcească și un galben olandez, ce se aflau într-o cutie de fildeș. Fascinat, autorul își aprinde o țigară și decide să dedice timp pentru a asculta poveștile banilor.
Interacțiunea celor două monede începe cu o ceartă, deoarece galbenul se consideră superior paralei, iar aceasta se supără la auzul cuvintelor adresate. Curând însă, cele două monede descoperă că s-au cunoscut cândva, mai mult chiar, s-au îndrăgostit și au petrecut clipe de neuitat în buzunarul unui căpitan de vas. Paraua îi cere galbenului să îi povestească ce s-a întâmplat în toți acești ani în care au fost despărțiți, spre bucuria lui Alecsandri, care se așază mai confortabil pentru a asculta povestea.

După clipele frumoase petrecute alături de para în buzunarul căpitanului Costiță, galbenul a ajuns în posesia unui boier de la care căpitanul a cumpărat grâu. Galbenul n…

...

Caracterizarea personajelor

Caracterizarea Zamfirei, unul dintre cele mai complexe personaje ale nuvelei trebuie să aibă în vedere statutul pe care i-l conferă autorul în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care aceasta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje. Este important să urmărești relația Zamfirei cu Nedelcu, iubitul său, care este definitorie pentru evoluția personajului. 

Exemplu

Unul dintre cele mai complexe, dar și cele mai tragice personaje pe care Alecsandri le prezintă în „Istoria unui galbân” este Zamfira, o tânără țigancă, ce trăia în șatră. Ea este prezentată în două ipostaze, prima fiind cea a iubitei angelice, iar cea de-a doua, cea a femeii nebune, aflată în suferință.…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in