Zamfira

Citește caracterizarea Zamfirei, unul dintre cele mai complexe personaje din nuvela Istoria unui galbân, și vei afla ce metode folosește autorul pentru a realiza portretul acestui personaj.

Unul dintre cele mai complexe, dar și cele mai tragice personaje pe care Alecsandri le prezintă în Istoria unui galbân este Zamfira, o tânără țigancă, ce trăia în șatră. Ea este prezentată în două ipostaze, prima fiind cea a iubitei angelice, iar cea de-a doua, cea a femeii nebune, aflate în suferință.

Autorul îi face Zamfirei atât portretul moral, cât și pe cel fizic, prin intermediul caracterizării indirecte, ce reiese din acțiunile pe care aceasta le întreprinde, dar și din relația cu alte personaje. Totuși, cele mai multe informații despre Zamfira sunt prezentate cititorului din perspectiva galbenului.

Încă de la început, Zamfira este prezentată ca fiind un ideal de frumusețe. Portretul său fizic este realizat de către galben, care rămâne impresionat de tânără de la prima întâlnire: «n-am întâlnit trăsături atât de gingase, atât de bine împreunate», îi spune galbenul paralei. Astfel, cititorul află că Zamfira avea 16 ani și era o tânără inocentă, având încă «frăgezime copilărească», dar și «un aer de sălbătăcime încântătoare».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in