Rezumat

„Imn lui Ștefan cel Mare” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri cu ocazia sărbătoririi comemorative din august 1871, la mănăstirea Putna. Se împlineau atunci patru sute de ani de la construirea mănăstirii unde se afla și mormântul domnitorului. Alecsandri era cunoscut pentru respectul și dragostea lui față de patrie și eroii acesteia.

Tema operei constă în sentimentele de admiraţie şi apreciere ale românilor pentru Ștefan cel Mare, fost domnitor al Moldovei. Acesta și-a condus țara pe drumul progresului și al gloriei în secolul al XV-lea, drept consecință a iubirii pe care el o simțea pentru neamul său. Ștefan cel Mare rămâne până în ziua de astăzi un model de vitejie și organizare în ceea ce privește apărarea și conducerea unei țări.

Poezia se compune din cinci strofe a câte opt versuri fiecare, având o structură simetrică. Prima strofă ajută la familiarizarea cititorului cu locul care se află în centrul operei: mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului („La poalele Carpaţilor,/ Sub vechiul tău mormânt”). Inv…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in