Rezumat

Accesând și citind rezumatul poeziei Iarna de Vasile Alecsandri vei afla că opera este compusă din patru catrene, iar din punct de vedere compozițional se disting două tablouri. Totodată, cu ajutorul acestui rezumat vei afla ce mijloace și procedee artistice folosește autorul pentru a da expresivitate textului și vei înțelege mai ușor semnificația lor.

Prima strofă începe cu imaginea amenințătoare a anotimpului hibernal («Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă»). Personificată, iarna face conexiunea între planul terestru și cel cosmic, trimițând omătul pe pământ. Acesta se constituie în «Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă», întrucât zăpada apare în cantități mari, fiind hiperbolizată. «Ca un roi de fluturi albi», fulgii de nea coboară pe Pământ, creându-se astfel o imagine plină de farmec. Magia se risipește rapid, însă, căci atingerea de gheață a zăpezii trădează natura înșelătoare a peisajului de iarnă («Răspândind fiori de gheaţă pe ai ţării umeri dalbi.»). Țara este personificată, iar ceea ce aceasta împrumută din corpul uman sunt chiar umerii, ceea ce simbolizează senzația de povară, de greutate.

Cea de-a doua strofă prezintă fenomenul de cădere neîncetată a zăpezii, prin repetiția verbului «ninge» după fiecare termen al enumerației («Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară!»), precum și prin adverbul «iară».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in