Lock

Comentariu

Lock

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Dumbrava roșie” este important să menționezi specia literară căreia îi aparține. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele operei, precum și data publicării. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că …

...

Tema și motivele literare

O analiză corectă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema principală reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poemului „Dumbrava roșie”, avem de-a face cu o temă istorică, mai precis, cu tema sacrificiilor făcute în vederea apărării ființei naționale. 

Exemplu

Tema poemului este reprezentată de lupta continuă în vederea apărării ființei naționale. Această luptă perpetuă se realizează cu numeroase sacrifici…

...

Rezumat pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului poemului „Dumbrava roșie” dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei prezente în cadrul operei. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema abordată și de ideile principale identificate în această operă literară. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poemul „Dumbrava roșie”, de Vasile Alecsandri, este structurat în opt capitole, fiecare dintre ele având câte un titlu sugestiv: „Visul lui Albert”, „Țara în picioare”, „Tabăra leșească”, „Tabăra română”, „Ștefan cel Mare”, „Asaltul”, „Lupta”, „Aratul”. Primul capitol, „Visul lui Albert”, prezintă decizia „cr…

...

Personaje

În caracterizarea personajelor operei „Dumbrava roșie” trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: tipul personajului (principal/secundar/episodic/figurant, feminin/masculin, individual/colectiv), precum și mijloacele de caracterizare. Acestea din urmă variază, în funcție de tipul caracterizării (directă sau indirectă). Astfel, portretele personajelor pot fi realizate în mod direct sau indirect prin: autocaracterizare, caracterizare făcută de către autor sau alte personaje, indicii referitoare la trăsăturile fizice ale personajelor (de exemplu, vestimentația sau expresiile faciale), faptele și vorbele acestora, numele ales de către autor etc.

Exemplu

Portretul lui Ștefan cel Mare este zugrăvit de către Vasile Alecsandri cu admirație și respect pentru această importantă figură istorică. Unul dintre mijloacele de caracterizare utilizat…

...

Concluzie

În încheierea eseului sau a comentariului despre poemul eroic „Dumbrava roșie” poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentru a rezuma principalele observații privitoare la textul analizat. Accentul va cădea pe cerința principală d…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in