Rezumat

Materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română conține, în detaliu, rezumatul poemului Dan, căpitan de plai de Vasile Alecsandri. Accesându-l vei găsi o sinteză a celor șapte capitole în care este împărțit textul, iar astfel vei reuși să îți amintești cele mai importante secvențe ale poemului și vei putea răspunde corect la cerințele din manualul de limba română. Citește rezumatul operei Dan, căpitan de plai de Vasile Alecsandri pentru a afla cum se împletesc evenimentele istorice cu elementele folclorului românesc, prin prisma eroilor legendari, Dan și Ursan. Totodată, acest rezumat complet, de nota 10, te va ajuta să structurezi propriul rezumat și îți va folosi ca suport de studiu pentru a desluși mai bine poemul Dan, căpitan de plai.

„În cel de-al doilea capitol cititorul află că Dan trăiește în armonie cu natura, având chiar abilitatea de a înțelege limbajul plantelor, al arborilor și al animalelor. Într-o noapte, el află de la doi stejari că țara este în pericol, deoarece au năvălit tătarii și decide că este datoria sa de a interveni și de a-și apăra pământul și locuitorii. El «desprinde un paloș vechi din cui», ce îi trezește sentimentul de patriotism: «simte că tot bate o inimă română». Îi cere Domnului puterea de a trăi pentru a-și apăra țara și pleacă. 

Cel de-al treilea capitol prezintă drumul lui Dan spre Ursan. Autorul descrie călătoria sa în detaliu, presărată cu elemente din natură. Acestea sunt personificate și îi sar în ajutor eroului: «râul îl cunoaște și scade-a sale jocuri». În scurt timp, pustnicul ajunge acasă la Ursan, personaj care este descris în detaliu de către Alecsandri. El este un vechi camarad de arme de-al lui Dan, și el fost soldat în armata lui Ștefan cel Mare.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in