Operă epică

Pentru a-ți fi mai ușor să demonstrezi că poemul Dan, căpitan de plai este o operă epică, profesorii cu care colaborează echipa Liceunet au conceput acest material în care au fost incluse cele mai semnificative informații despre opera scrisă de Vasile Alecsandri. Așadar, pentru a avea un eseu cât mai complex, nu uita să evidențiezi faptul că poemul Dan, căpitan de plai este o operă epică prin prisma faptului că acțiunea este simplă, modul predominant de expunere este narațiunea, se observă prezența personajelor și a naratorului, iar evenimentele sunt relatate cronologic.

Genul epic este genul literar ce cuprinde opere scrise în proză sau în versuri, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate prin intermediul acțiunii și al personajelor. Poemul „Dan, căpitan de plai”, scris de către Vasile Alecsandri, întrunește toate calitățile unei opere ce aparține genului epic. Opera este realizată în versuri și cuprinde șapte capitole.

Unele din primele trăsături ce definesc genul epic, pe care le putem identifica și în acest text, sunt reprezentate de prezența naratorului și a acțiunii. În acest caz relatarea acțiunii se face la persoana a treia, naratorul nefiind implicat în desfășurarea evenimentelor. 

O altă caracteristică a operelor epice pe care o regăsim în text este faptul că întâmplările sunt prezentate în ordine cronologică. În cazul acestei opere, modalitatea preponderentă de expunere este narațiunea, fiind completată pe alocuri și cu dialogul.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in