Fișă de lectură

Cu ajutorul fișei de lectură pentru poemul „Dan, căpitan de plai” de Vasile Alecsandri îți va fi mult mai ușor să reții detaliile importante și să poți da răspunsurile potrivite la cerințele pe care le vei întâlni în manualul de limba și literatura română. Accesând această fișă de lectură vei afla date despre viața și opera autorului, care este tema abordată de autor și ce semnifică titlul poemului „Dan, căpitan de plai”, dar și alte detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine textul. 

....

Alte opere ale autorului: Poezii populare. Balade (Cântice bătrânești) (volum de poezii), Doine și lăcrămioare (volum de poezii), Cetatea Neamțului (dramă), Fântâna Blanduziei (dramă), Despot Vodă (dramă).

Specia literară: Poem eroic

Genul literar: Genul epic 

Personaje: Dan, Ursan, Fulga, Ghirai.

Semnificația titlului: Titlul poemului este inspirat dintr-un cântec popular, același care a stat la baza poemului lui Alecsandri. Titlul poartă numele și situația personajului principal, Dan, totodată inspirând patriotism și vitejie. 

Tema principală: Tema pe care o abordează opera este cea a patriotismului. Personajul principal este modelul ideal pentru români, un luptător curajos, demn, cu principii solide, care ar sacrifica orice, inclusiv propria viață, pentru a-și apăra țara.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in