Caracterizare

Personajul principal al piesei este Coana Chirița, iar când realizezi caracterizarea acesteia trebuie să ai în vedere trăsăturile care reies din relația cu celelalte personaje, statutul pe care îl are acest personaj în cadrul comediei, precum și trăsăturile care reies din faptele acesteia. Citind această caracterizare a personajului principal din „Chirița în provinție” vei afla că autorul nu folosește procedeul caracterizării directe, personajul fiind caracterizat de propriile acțiuni sau prin prisma relației pe care o are cu alte personaje.

„Una dintre cele mai bune modalități prin care autorul o caracterizează pe aceasta este limbajul folosit de Chirița, ce împletește fără succes regionalisme moldovenești cu expresii franțuzești. Rezultatul acestora este imposibil de înțeles, fără explicațiile furnizate de cucoană: «pour des fleurs de coucou» («de florile cucului»), «nous lavons le baril» («spălăm putina»), «tambour d 'instruction» («toba de carte»). Astfel autorul aduce în fața cititorului impresia pe care Chirița și-a creat-o asupra propriei persoane, de cucoană sofisticată, ce contrastează puternic cu acțiunile sale. Limbajul său este o altă modalitate prin care Alecsandri își caracterizează principalul personaj, acesta fiind unul asemănător cu cel al unui birjar, nedemn de doamna în care pozează: «Afară, mojicilor!», «Auză-i, țopârlanilor!».

O altă modalitate prin care Alecsandri dezvăluie trăsăturile de caracter ale Chiriței este relația sa cu fiul său, Guliță, și, mai important, educația pe care aceasta i-a oferit-o tânărului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in