Povestire în ramă

„Balta-Albă” de Vasile Alecsandri este o povestire în ramă, iar caracteristicile acestei specii literare au fost explicate de către profesorii Liceunet în eseul de mai jos.

„Textul «Balta Albă» valorifică structura povestirii în ramă, provenită din literatura orientală (un exemplu cunoscut este lucrarea «O mie și una de nopți»). Povestirea în ramă aparține genului epic în proză și reprezintă o structură epică în cadrul căreia una sau mai multe narațiuni de sine stătătoare se încadrează într-o altă narațiune mai amplă, care le cuprinde în aceeași atmosferă epică. Într-o povestire în ramă, interesul se conturează de obicei în jurul situației neobișnuite povestite, și nu în jurul personajelor.

Astfel, în «Balta Albă» avem de-a face cu o narațiune-cadru ce îndeplinește rolul fixării timpului și spațiului, precum și cel al stabilirii personajelor. Un grup de prieteni adunați, «lungiţi pe », așa cum era obiceiul în Orient, discută într-o seară. Printre ei se afla un călător francez care întreprinsese un voiaj în Orient și avea așteptări bine determinate despre Valahia (pe atunci, numele regiunii). Acum, însă, era confuz fiindcă descoperea în Valahia din ce în ce mai multe contradicții. Acest dialog, definitoriu pentru povestirea în ramă, îndeplinește o funcție ritualică, fixând relația povestitor-ascultător.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in