Momentele subiectului

În cazul în care încă nu ai reușit să citești încă opera „Balta albă”, eseul pus la dispoziție de profesorii noștri de limba română îți va fi de mare ajutor întrucât prezintă pe scurt subiectul povestirii, începând cu expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul. 

„Balta Albă” este o povestire în ramă, scrisă în anul 1847 de Vasile Alecsandri, poet și prozator român pașoptist. În vara anului 1847, recent întors dintr-o călătorie în Occident, scriitorul petrece la Balta-Albă o scurtă perioadă de odihnă. Impresiile lăsate de acest loc au devenit sursa de inspirație pentru povestirea de față, publicată în 1848.

În „Balta Albă”, Alecsandri abordează tema „civilizației hibride”, în cadrul căreia conviețuiesc forme orientale și occidentale, moderne și tradiționale. Dat fiind faptul că aceste trăsături sunt mai ușor observabile prin ochii unui străin, Alecsandri utilizează motivul literar al călătorului străin, adesea întâlnit în operele iluminiștilor francezi ai secolului al optsprezecelea (cum ar fi Montesquieu – „Scrisori persane”). În cazul povestirii de față, călătorul este un tânăr francez căruia i se atribuie o perspectivă exterioară în observarea critică și satirică a civilizației românești a epocii. Este de remarcat și faptul că „Balta Albă” este menită să reprezinte Valahia vremii respective prin ochii unui occidental.

Subiectul povestirii este constituit de întâmplările inedite prin care francezul trece în accidentala sa întâlnire cu Valahia. Aceste întâmplări aparțin unui singur fapt epic, și anume, călătoria la Balta Albă. 

Expozițiune

Acțiunea povestirii poate fi împărțită pe momentele ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in