Comentariu
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Balta Albă” este important să menționezi aparenența la specie, precum și date despre autor, data primei publicări. Ideal ar fi să adaugi și alte elemente, cum ar fi sursa de inspirație care a dat naștere acestei povestiri.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiariz…
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul povestirii „Balta Albă”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație, strâns legată de ideile transmise prin intermediul acestei opere literare.
De reținut: explicația semnificației titlului poate conduce la descoperirea unor bune argumente pentru rezolvarea cerințelor din subiectul de examen.
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul povestirii „Balta Albă”, avem de-a face cu o temă vie și astăzi, într-atât încât a devenit un clișeu civilizațional. În acest caz, este recomandabil să iei în considerare perioada în care se petrece acțiunea, cu obiceiurile, impedimentele și valorile vremii respective.
...
Povestire pe scurt
Recomandăm realizarea rezumatului povestirii Balta albă ținând cont de faptul că acțiunea acesteia este împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestei povestiri pe scurt vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: introducerea (expozițiunea), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (încheierea).
...
Caracterizare
Cel mai la îndemână personaj pe care îl poți alege în cazul nuvelei „Balta albă” este chiar protagonistul, și anume, tânărul călător francez. În redactarea caracterizării vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă).