Caracterizarea pictorului francez

Ai primit cerința de a redacta un eseu prin care să evidențiezi trăsăturile de caracter ale unuia dintre personajele din opera „Balta albă”, de Vasile Alecsandri? Citind acest eseu vei avea o sursă corectă de inspirație, dar și un punct de pornire pentru realizarea propriului tău eseu. De asemenea, vei descoperi cum a fost conturat portretul pictorului atât prin metodele de caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă și autocaracterizare, dar și alte informații care te vor ajuta să înțelegi opera și să dai răspunsurile potrivite la școală.

Personajul devine și naratorul povestirii, perspectiva narativă fiind subiectivă, ceea ce asigură elementul de autenticitate al operei. Narațiunea se face, bineînțeles, la persoana întâi, ea reprezentând istorisirea francezului despre călătoria sa în Valahia, la Balta Albă.

Francezul este caracterizat atât în mod direct (de către autor, prin autocaracterizare), cât și indirect (prin opoziție cu alte tipuri de personaje, relația cu alte personaje și comportamentul său). Aflat în postura de narator al povestirii în ramă, acesta schițează un portret ce surprinde diverse trăsături ale sale.

Tânăr, cu puține experiențe la activ, francezul plecase pentru prima oară din țara de baștină («tânăr, care pentru prima dată ieșise din țara lui»). Cu toate acestea, nu îi lipsea nici curajul, nici dorința de aventură, din moment ce nu s-a lăsat intimidat de necunoscut. În ciuda lipsei de familiaritate cu care Valahia amenința, tânărul și-a continuat neclintit călătoria.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in