Vasile Alecsandri
Supranumit „bardul din Mircești”, Vasile Alecsandri a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România.
Vasile Alecsandri | Opere
1. Volume de versuri
- Pasteluri (1868)
- Iarna
- Malul Siretului
- Sfârșit de toamnă
- Mezul iernii
- Poezii populare. Balade (Cântice bătrânești) (1852)
- Poezii populare. Balade adunate și îndreptate de V. Alecsandri, partea a II-a (1853)
- Dan, căpitan de plai
- Doine și lăcrămioare (1853)
2. Volume de proză
- Istoria unui galben
- Suvenire din Italia. Buchetiera de la Florența
- Iașii în 1844
- Un salon din Iași
- Românii și poezia lor
- O primblare la munți
- Borsec
- Balta-albă
- Călătorie în Africa
- Un episod din anul 1848
3. Dramă
- Chirița în provinție
- Cetatea Nemțului
- Lipitorile satelor
- Sgârcitul risipitor
- Despot Vodă
- Fântâna Blanduziei
- Ovidiu
Vasile Alecsandri | Date despre autor
Personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea, anul nașterii sale este incert. Acesta ar putea fi 1821, 1819 sau 1818. Locul nașterii sale este, de asemenea incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva în județul Bacău, aproximativ în anul 1821. Copilăria și-a petrecut-o la Iași și la Mircești.
Alecsandri a luat parte la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova, redactând chiar unul din documentele ei programatice. După un an petrecut în exil în Franța, se întoarce în țară și participă la luptele pentru Unirea Principatelor. Se numără printre devotații lui Alexandru Ioan Cuza și este trimis de către acesta în Franța, Italia și Anglia în misiuni diplomatice, pentru a determina marile puteri să recunoască dubla alegere. Deputat și ministru în mai multe rânduri, ocupă funcția de ministru reprezentant al României la Paris între 1885 și 1890.
În evoluția artistică a lui Alecsandri se pot distinge cel puțin trei etape legate de transformările societății românești în vremurile respective. În timp ce debutul literar al lui Alecsandri este caracterizat de un romantism entuziast, cea de-a doua etapă este una de obiectivizare a viziunii scriitorului. Aici este inclusă expresia artistică matură din pasteluri și din unele legende. Cea de-a treia etapă este caracterizată de o viziune în general romantică, dar, spre deosebire de prima etapă, este prezent un echilibru al sentimentelor, și o seninătate a înțelegerii care îl apropie de clasicism.
Alecsandri s-a stins din viață în data de 22 august 1890, la Mircești, în județul Roman.

Constantin Daniel Stahi - Portretul lui Vasile Alecsandri
Produsele noastre pentru Vasile Alecsandri
- Balta-AlbăLimba și literatura română
„Balta-Albă” de Vasile Alecsandri este o povestire în ramă, care a fost scrisă de către autor în anul 1847, sub forma unui jurnal de călătorie. Autorul a făcut o călătorie în Occident, iar la întoarce (…)
- Buchetiera de la FlorențaLimba și literatura română
Buchetiera de la Florența este titlul unei nuvele cu caracter romantic care îl are drept autor pe Vasile Alecsandri și care a fost publicată pentru întâia oară în anul 1840, în revista „Dacia literară (…)
- Călătorie în Africa de Vasile AlecsandriLimba și literatura română
Opera Călătorie în Africa de Vasile Alecsandri face parte din colecția de proză a autorului și are forma unui jurnal de călătorie. Aceasta a fost publicată pentru întâia oară în anul 1874, în revista (…)
- Cântecul gintei latineLimba și literatura română
Cântecul gintei latine este o poezie scrisă de către Vasile Alecsandri în anul 1877 și publicată pentru prima dată un an mai târziu, în revista Timpul. Poetul a conceput acest text pentru a participa (…)
- Chirița în IașiLimba și literatura română
Chirița în Iași, subintitulată „Două fete ș-o neneacă” este o piesă de teatru semnată de Vasile Alecsandri, fiind pusă în scenă pentru prima oară în data de 9 aprilie 1850, la Teatrul Național din Iaș (…)
- Chirița în provințieLimba și literatura română
Chirița în provinție este o operă care îi aparține scriitorului Vasile Alecsandri și face parte din seria pieselor de teatru care o au în prim plan pe Coana Chirița. Comedia este structurată în două a (…)
- Chirița în voiajLimba și literatura română
Chirița în voiaj este titlul unei canțonete comice scrise de Vasile Alecsandri. Opera face parte din Ciclul Chirițelor (Chirița în Iași - 1850, Chirița în provințe - 1852 și Chirița în balon - 1874) a (…)
- Dan, căpitan de plaiLimba și literatura română
Dan, căpitan de plai este un poem scris de Vasile Alecsandri și publicat pentru prima oară în anul 1875, în revista „Convorbiri literare”. Textul prezintă momente din istoria românilor, figura central (…)
- Despot-VodăLimba și literatura română
Despot-Vodă este o dramă istorică scrisă de Vasile Alecsandri și publicată în anul 1880, în volumul cu același nume. În septembrie 1879 textul a fost pus în scenă la Teatrul Național din București, bu (…)
- Dumbrava roșieLimba și literatura română
Poemul eroic Dumbrava roșie a fost scris de către Vasile Alecsandri și publicat pentru prima dată în anul 1872, în paginile revistei „Convorbiri literare”. Textul a fost apoi reprodus în broșura Dumbr (…)
- IarnaLimba și literatura română
„Iarna” este o poezie care aparține scriitorului Vasile Alecsandri și face parte din categoria pastelurilor, publicate pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, în perioada 1868-1869. Temati (…)
- Imn lui Ștefan cel MareLimba și literatura română
Imn lui Ștefan cel Mare este o poezie scrisă de către Vasile Alecsandri, opera având scopul de a-l comemora pe Ștefan cel Mare. Textul a apărut în anul 1871, la împlinirea a 400 de ani de la ridicarea (…)
- Istoria unui galbânLimba și literatura română
Istoria unui galbân este o nuvelă care aparține scriitorului Vasile Alecsandri și care a fost publicată pentru prima dată în revista „Propășirea”, în anul 1844 și în volum, în anul 1876. Cu ajutorul a (…)
- Legenda ciocârliei de Vasile AlecsandriLimba și literatura română
Legenda ciocârliei este numele unei opere scrise de Vasile Alecsandri și publicate pentru întâia oară în revista „Convorbiri literare”, în luna mai a anului 1875. Tema legendei este reprezentată de po (…)
- Legenda rândunicăi de Vasile AlecsandriLimba și literatura română
Legenda rândunicăi este o operă scrisă de Vasile Alecsandri în anul 1874, la Mircești, Iași, iar apoi a fost în volumul „Legende și pasteluri”, în anul 1875. Textul a fost dedicat doamnei Nyka Petre G (…)
- Malul SiretuluiLimba și literatura română
Pastelul „Malul Siretului”, una dintre operele scrise de Vasile Alecsandri, este un text care oglindește principiile pașoptiste, având la bază o serie de elemente din natură și respectând direcția sug (…)
- Mezul ierniiLimba și literatura română
Poezia Mezul iernii de Vasile Alecsandri se numără printre pastelurile publicate de către autor în perioada pașoptistă. Analizând cu atenție elementele compoziționale ale textului vom observa că atât (…)
- Monastirea ArgeșuluiLimba și literatura română
Monastirea Argeșului, este o baladă populară care aparține folclorului românesc și care a fost culeasă de Vasile Alecsandri și publicată în volumul „Poezii populare, balade (Cântice bătrânești) adunat (…)
- Novac și corbulLimba și literatura română
Novac și corbul este o baladă populară culeasă de Vasile Alecsandri și publicată în cadrul culegerii „Poezii populare ale românilor” și, totodată, inclusă în „Ciclul Novăceștilor”. Opera spune poveste (…)
- Oaspeții primăverii de Vasile AlecsandriLimba și literatura română
Oaspeții primăverii este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri și publicată pentru întâia oară la data de 1 aprilie 1868, în revista „Convorbiri literare”. Ulterior, textul a fost inclus în volumul „Pa (…)
- Odă ostașilor româniLimba și literatura română
Odă ostașilor români este o poezie scrisă de către Vasile Alecsandri în anul 1877, în urma căderii Plevnei, și a fost publicată pentru prima oară un an mai târziu, în 1978, în revista „Convorbiri lite (…)
- Pe coastele CalabreiLimba și literatura română
Pe costele Calabrei este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri și publicată pentru prima oară în anul 1871, în revista „Convorbiri literare”. Textul a fost inclus în volumul „Pasteluri”, fiind una dint (…)
- Rodica de Vasile AlecsandriLimba și literatura română
Rodica este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri și publicată pentru întâia oară în revista „Convorbiri literare”, în anul 1868. Opera poate fi inclusă în categoria pastelurilor întrucât redă un tablo (…)
- Romanță de toamnăLimba și literatura română
Romanță de tomnă este titlul unei poezii care poartă semnătura lui Vasile Alecsandri, fiind scrisă în anul 1881 și păstrată în două manuscrise, iar apoi inclusă în volumul „Postume”. Compusă din patru (…)
- SaniaLimba și literatura română
Poezia Sania este un pastel care poartă semnătura lui Vasile Alecsandri, fiind publicată pentru prima dată în anul 1868, în revista Convorbiri literare, iar apoi a fost reprodusă în ediția din 1875. O (…)
- Sfârșit de toamnăLimba și literatura română
Poezia Sfârșit de toamnă de Vasile Alecsandri se numără printre textele care oglindesc cât se poate de bine viziunea scriitorilor pașoptiști și principiile enunțate de către Mihail Kogălniceanu în art (…)
- ViscolulLimba și literatura română
Viscolul este titlul unei poezii scrise de Vasile Alecsandri. Opera a fost publicată pentru prima oară în perioada 1868-1869, când în revista „Convorbiri literare” a apărut seria de pasteluri a autoru (…)