Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Titanic vals” este important să menționezi faptul că această piesă este o comedie de moravuri, a cărei premieră a avut loc în data de 21 noiembrie 1932, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Este întotdeauna de apreciat dacă știi și alte informații adiționale legate de această piesă.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Titanic vals” este o comedie de moravuri în trei acte, care, asemenea pieselor lui Caragiale, satirizează lumea politică românească. S…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul piesei, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. În cazul piesei de față, titlul se află în strânsă legătură cu tema și mesajul piesei, ambele referitoare la ipocrizia societății. De asemenea, titlul face referire la una din scenele piesei, pe care este recomandabil să o amintești în argumentarea semnificației acestuia. Recomandăm cunoașterea simbolisticii titlului, întrucât aceasta va…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul piesei „Titanic Vals”, tema centrală este cea a vieții de familie, însă, pe parcursul operei, se disting cu ușurință și alte teme, aflate în strânsă legătură cu aceasta.

Exemplu

Aparent, tema piesei „Titanic vals” este u…

...

Rezumat scurt

Recomandăm realizarea rezumatului scurt al piesei Titanic vals ținând cont de structura sa. Pentru a păstra concizia rezumatului, încearcă să amintești doar cele mai importante evenimente ce au loc pe parcursul acțiunii acestei comedii.

Exemplu de rezumat pe scurt pentru Titanic vals

Piesa se deschide cu o imagine de familie, cititorul familiarizându-se cu rolurile bine distribuite ale personajelor. Scriitorul insistă asupra decorului, descris în indicaţiile scenice detaliate, reprezentative pentru starea socială modestă a familiei.

Intriga este reprezentată de o discuție de familie privind dobândirea unei moşteniri, într-o atmosferă liniştită, de după-amiază provincială. Spirache este capul familiei și lucrează ca funcționar la prefectură. Acesta moștenește de la fratele său suma de cincizeci de milioane de ei, ceea ce dezlănțuie polemici în cadrul familiei. 

Sarmisegetuza (Miza) aștepta un copil cu iubitul ei, Gigi, care plecase în armată înainte de a afla că urma să fie tată.  Ca să mascheze lipsa tatălui, Miza voia să se căsătorească cu Petre Dinu, un funcționar la poștă îndrăgostit de ea. Fiindc…

...

Personaje

În cazul piesei „Titanic vals”, personajele sunt numeroase, bine individualizate. Recomandarea noastră este să te concentrezi pe rolul personajelor și pe felul în care ele au fost construite, astfel încât să transmită ideea principală a piesei prin felul lor de a fi. Nu uita să precizezi tipul personajului, precum și modalitățile de caracterizare specifice folosite în Titanic vals.

Exemplu

Spirache este personajul …

...

Tipuri de comic

Comedia se bazează pe categoria estetică numită „comic”. Acesta poate fi de mai multe tipuri: de caracter, de nume, de limbaj, de situație, de moravuri, de intenție. În „Titanic vals”, avem de-a face cu numeroase astfel de tipuri de comic. 

Exemplu

Primele tipuri de comic apărute în text sunt cel de situaţie și de limbaj, însoțite de comicul de nume. Chiriachiţa ascultă slujba de duminică dimineaţa la radio, în timp ce dă pasienţe. Intră fiica ei, Dacia, văitându-se că e târziu şi nu a făcut nimic până l…

...

Comedie

„Titanic vals” este un text ce aparține genului dramatic, încadrându-se în specia comediei. Pentru a argumenta corect apartenența la specie a acestui text dramatic, trebuie să cunoști foarte bine trăsăturile acesteia. Printre ele se numără ironia, satira și sarcasmul, precum și personajele ridicole.

Exemplu

Comedia este specia genului dramatic, în versuri sau în proză, care are ca principal scop stârnirea râsului și producerea unor efecte comice. Aceasta se realizează prin intermediul personajelor ridicole, între care au loc conflicte putemice. Astfel, în cazul piesei „Titanic vals”, asistăm la diverse conflicte familiale, provocate de vestea moștenirii unchiului Tache sau de sarcina Miței. Avem de-a face și cu un conflict interior, și anume cel prin care trece mereu Spirache, aflat între dezaprobarea …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in