Apartenența la specie

Pentru a-ți fi mai ușor să demonstrezi apartenența la specie a operei Titanic vals de Tudor Mușatescu, pe această pagină profesorii Liceunet au inclus toate trăsăturile comediei, ar și alte informații care te vor ajuta să scrii un eseu de nota 10.

Lăcomia colectivă este satirizată în intrigă, când familia lui Spirache află despre posibilitatea moștenirii unei sume generoase, în urma decesului unchiului Tache, fratele lui Spirache. Aceasta este unica speranţă de îmbogăţire a familiei, iar atitudinea generală față de câștigul provenit din tragedia morții lui Tache este cinică. Chiriachiţa crede că «poate tot răul e spre bine», în speranța că pe Tache «l-o lua vreun curent pe vapor» (întrucât acesta se îmbarcase către Constantinopol, pentru o călătorie la Ierusalim). Miza consideră că sunt mari șanse să se întâmple ceva neprevăzut, fiindcă «pe vapor se pot întâmpla multe». În acest timp, pe stradă, o flaşnetă începe să cânte «Titanic vals», amintind de tragedia scufundării Titanicului.

Comedia se bazează pe categoria estetică numită «comic». Acesta poate fi de mai multe tipuri: de caracter, de nume, de limbaj, de situație, de moravuri, de intenție. În «Titanic vals», avem de-a face cu numeroase astfel de tipuri de comic.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in