Figuri de stil

Ai primit la școală cerința de a redacta un eseu în care să analizezi figurile de stil pe care Tudor Arghezi la folosește în poezia „Testament”, însă nu știi exact cum ar trebui să-ți structurezi lucrarea? Pentru ca tu să ai o sursă de inspirație și un punct de pornire pentru scrierea propriului tău eseu, profesorii noștri de limba și literatura română au conceput acest material, unde vei găsi interpretarea celor mai semnificative epitete, metafore sau comparații, dar și alte explicații utile.

„Fiind o specie a genului liric și o artă poetică modernă, poezia surprinde prin îmbinarea ingenioasă a cuvintelor, încărcate de metafore, podoaba stilistică predominantă. Astfel, figurile de stil se îmbină armonios cu imaginile artistice vizuale, auditive, olfactive, cuvintele căpătând, astfel, semnificații inedite: «Durerea noastră surdă și amară/ O grămădii pe-o singură vioară»; «Din bube, mucegaiuri și noroi/ Iscat-am frumuseți și prețuri noi»; «Și dând în vârf ca un ciorchin de negi/ Rodul durerii de vecii întregi». Cu ajutorul personificării aflăm de capacitatea cuvântului de a se metamorfoza. În fond, cuvântul este atotputernic, după cum mărturisește poetul însuși: «Le-am prefăcut în versuri și-n icoane./ Făcui din zdrențe muguri și coroane,/ Veninul strâns l-am preschimbat în miere,/ Lăsând întreagă dulcea lui putere». Printre capacitățile cuvintelor argheziene se numără și posibilitatea de pedepsire sau alinare, redată printr-o imagine dinamică: «Am luat ocara, și torcând ușure/ Am pus-o când să-mbie, când să-njure.».

Expresivitatea poeziei este redată în manieră modernă și este susținută de epitete alcătuite din termeni surprinzători: «durere surdă și amară», «dulcea lui putere», «gropi adânci»; metonimie: «Sapa-n condei și brazda-n călimară»; substantive antitetice: «Robul», «Domnul»; metafore: «Slova de foc și slova făurită/ Împărechiate-n carte se mărită», enumerații: «bube, mucegaiuri și noroi»; «râpi și gropi adânci»; ...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in