Tema și viziunea despre lume

Citind acest eseu vei învăța cum să rezolvi corect cerința de la simularea examenului de Bacalaureat la limba română de a redacta „un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinţi tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi”, regăsită în subiectul III al simulării pentru clasa a XII-a, din 02.03.2015, pentru profilul uman. Profesorii noștri au conceput acest material despre poezia „Testament” pentru ca tu să fii pregătit pentru Bacalaureat, dar și să înțelegi mai bine opera lui Tudor Arghezi, tema sa și viziunea despre lume a poetului. În plus, această cerință au primit-o și elevii de clasa a XII-a de la profilul real, care au susținut examenul de Bacalaureat în data de 13 martie 2017.

„Poezia Testament de Tudor Arghezi face parte din volumul de debut, Cuvinte potrivite, și pune în lumină viziunea despre lume a poetului cu ajutorul lirismului subiectiv, poezia fiind una dintre cele mai cunoscute și reprezentative arte poetice din lirica românească. Fiind o artă poetică modernă, cu ajutorul funcției expresive a limbajului conotativ, imaginarul poetic îmbracă realitatea concretă într-o formă artistică specific argheziană.

Tema poeziei presupune evidențierea rolului artei în univers și menirea poetului în lume. Pentru că acest rol este foarte important, se poate observa asocierea Creatorului cu Dumnezeu, care se folosește de «cuvinte-cărămizi» pentru a da naștere Creației. Deși se pune accentul pe legătura dintre ființă și cuvânt, rolul urmărit de cuvântul poetic este acela de a substitui ființa, pornind de la ideea că, așa cum Dumnezeu a creat lumea, la fel poetul va crea un univers liric, folosindu-se de cuvânt. Nicolae Balotă vine în sprijinul acestei afirmații și remarcă faptul că «există o îndoită aventură: a Ființei și a Cuvântului».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in