Eseu

Poezia „Testament” de Tudor Arghezi este o artă poetică modernă inclusă pe lista lecturilor obligatorii pentru examenul de Bacalaureat. Așadar, pentru a te ajuta să te familiarizezi foarte bine cu textul de față și pentru a ști cum trebuie să structurezi un eseu. Acest material nu reprezintă rezolvarea unei cerințe de Bac. Pentru a observa modul în care se rezolvă un subiect de Bac citește pagina „Tema și viziunea despre lume” sau „Particularitățile textului poetic modern” din acest eBook.

Următorul eseu a fost conceput astfel încât să cuprindă informațiile de care ai nevoie. Eseul cuprinde următoarele: date despre operă, tema poeziei, semnificația titlului, versificația, eul liric, limbajul artistic. Citește acest eseu, dar și celelalte incluse în eBook pentru a fi cât mai familiarizat cu poezia Testament de Tudor Arghezi.

Eseu

Poezia „Testament”, de Tudor Arghezi, face parte din seria artelor poetice moderne interbelice, având rol de manifest literar. Opera a fost publicată pentru prima dată în volumul intitulat „Cuvinte potrivite”, apărut în anul 1927. Ea reprezintă crezul poetic arghezian, alături de alte astfel de poezii, precum „Flori de mugicai” sau „Epigraf”.

Titlul („Testament”) este format dintr-un singur substantiv comun nearticulat și desemnează actul prin care bunurile unei persoane sunt lăsate succesorilor după moarte. În opera de față este vorba despre o moștenire de tip spiritual, testamentul având valoare pur simbolică. Beneficiarii moștenirii sunt cititorii, dar și ceilalți poeți, care urmează a se inspira din munca predecesorilor. Astfel se prezintă creerea unei relații spirituale între generații.

Întrucât opera se definește drept „artă poetică”, tema acesteia este chiar procesul de creație, văzut în două forme: ca meșteșug și ca moștenire. Așadar, efortul depus de artist în virtutea creării ca act divin se îmbină cu moștenirea literară lăsată succesorilor. Astfel, arta poate atinge nemurirea.

Textul este conceput în forma unui monolog liric ce constituie testamentul simbolic lăsat de către artist succesorilor săi. Caracterul programatic al poeziei se observă ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in