Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Tare sunt singur, Doamne, și pieziș”

Autorul: Tudor Arghezi

Volumul din care face parte opera: „Cuvinte potrivite” (1927)

Date importante despre viața și activitatea autorului: 

Numele de la naștere al lui Tudor Arghezi este Ion Nae Theodorescu. Scriitor atipic și original, Arghezi s-a născut în data de 21 mai 1880 la București, fiind unul dintre autorii canonici ai literaturii române.

Revendicat de clasici și de moderni deopotrivă, Tudor Arghezi realizează o operă poetică originală. Pornind de la aspectele liricii tradiționale, oferă alternative poetice, idei, atitudini, modalități lirice moderne.

Opera sa este caracterizată adesea printr-un limbaj șocant și asocieri lexicale surprinzătoare. Ea surprinde o conștiință frământată, aflată în perpetuă căutare și oscilare. Experiența lui Arghezi la mănăstire (a fost călugăr pentru o vreme) a contribuit decisiv la inseparabilitatea dintre artă și religie în opera sa.

Un alt episod al vieții lui Arghezi a constituit sursa de inspirație pentru opera sa: anul în care scriitorul a fost închis (1918 – 1919) împreună cu unsprezece ziariști și scriitori. A fost acuzat de trădare, deoarece colaborase cu autoritățile germane de ocupație.

Tudor Arghezi s-a stins din viață în data de 14 iulie 1967, rămânând în istoria literaturii române prin contribuția sa la dezvoltarea lexicului și modernizarea stilului liricii românești.

Alte opere ale autorului: „Cântare omului”, „Flori de mucigai”, „Melancolie”, „Toamna”,...

Genul literar: Genul liric

Curent literar:  modernism

Tema poeziei: Tema acestui psalm arghezian este reprezentată de căutarea dureroasă....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in