Apartenența la specie

Trebuie să scrii un eseu în care să demonstrezi apartenența la specie a psalmului „Tare sunt singur, Doamne, și pieziș” și ai avea nevoie de o sursă de inspirație? Pe această pagină vei găsi suficiente informații care să te ajute să demonstrezi că textul este un psalm scris de către Tudor Arghezi în perioada modernistă.

„În primul rând, poezia aparține genului liric și este un psalm, ea reflectând principiile moderniste argheziene. Conform DEX, psalmul este un «imn, cântec (de factură religioasă); poezie (lirică).». Adaptat în literatură, psalmul este o specie a genului liric, prin intermediul căreia sunt exprimate lauda ṣi smerenia faţă de măreția lui Dumnezeu. Având caracter de rugăciune (în fond, «scrisul e o formă a rugăciunii.»), cuvântul psalm vine de la grecescul «psalmos» și înseamnă compunere poetică biblică. 

Deși psalmul este un cântec de slavă, dedicat lui Dumnezeu, titlul dovedește că poezia se încadrează într-o sferă religioasă, dar că există o durere a poetului, provocată de tăcerea lui Dumnezeu.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in