Tema și viziunea despre lume

Prezentarea tema și viziunii despre lume în Psalmul 6 - „Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere” poate constitui cerința subiectului III de la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română.

Psalmul VI „Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere” este o specie a genului liric, ce sintetizează marile probleme ale existenței umane, într-o lume modernă, dar fără prezența lui Dumnezeu. Principalele coordonate ale modernismului au devenit pilonii pe care Arghezi și-a așezat opera poetică, temele abordate de poet, precum și viziunea despre lume a acestuia constituind o oglindire a crezului modernist pe care îl îmbrățișează. Viziunea despre lume și viață încadrează poezia în specificul universului liric arghezian.

Tema poeziei conturează un spațiu al incertitudinii, trist, în care este ilustrată ideea de căutare a divinității. Pe parcursul celor patru catrene, poetul e prins la mijloc: între răzvrătire și supunere, miza poeziei fiind evidențierea stării de dezolare a poetului într-o lume în care Dumnezeu nu e de găsit. Întrucât psalmul este un cântec de slavă, dedicat lui Dumnezeu, titlul dovedește caracterul religios al poeziei. Pe parcursul celor patru strofe se regăsesc trimiteri la Dumnezeu, poetul având nevoie de certitudini care să susțină existența divinității.    

Poetul redă viziunea sa despre lumea creată cu ajutorul corespondenței dintre cuvânt și e...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in