Comentariu pe strofe

Dacă vei primi drept tema scrierea unui comentariu pe strofe al poeziei Porunca de Tudor Arghezi, pe Liceunet găsești ajutorul de care ai nevoie. Profesorii noștri îți pun la dispoziție un eseu complex și bine structurat. Citindu-l vei afla că textul lui Tudor Arghezi este structurat în trei secvențe și vei descoperi ce semnifică fiecare strofă. 

„În prima strofă a poeziei Porunca, ce inițiază prima secvență lirică, Tudor Arghezi se folosește de motivul raiului, unul biblic, setând un cadru idilic. Raiul este prezentat din perspectiva unui copil, ca fiind un loc frumos, aflat în mijlocul naturii, pe care cei mici pot să-l exploreze în voie și să interacționeze cu vietățile care trăiesc aici: gâzele și iezii. Acestea nu au fost numite la întâmplare de către poet, ci relevă simbolismul ales de către acesta, fiind asociate cu puritatea și frumusețea copilăriei. Remarcăm aici și epitetul «mugurii livezii», folosit pentru a descrie frumusețea cadrului natural.

Cea de-a doua strofă se încadrează tot în prima secvență lirică și continuă descrierea raiului din perspectiva unui copil. Dacă în prima strofă am întâlnit motivul raiului, în cea de-a doua recunoaștem mitul lui Adam și Eva, interpretat în viziunea modernistă a lui Tudor Arghezi. Cei doi protagoniști ai poveștii creației din Vechiul Testament au fost transformați de către poet în copii de școală, pentru a exprima inocența primilor locuitori ai raiului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in