Apartenența la genul liric

Ai nevoie de o sursă de inspirație pentru a demonstra apartenența la specie a operei Porunca de Tudor Arghezi? În materialul pe care ți-l pun la dispoziție editorii Liceunet vei găsi informații despre tema poeziei, vei afla ce semnifică titlul și cum pot fi interpretate secvențele lirice, dar vei găsi și principalele argumente pentru care poezia aparține eului liric. Astfel, vei reuși să înțelegi ce a vrut să transmită autorul cititorilor, dar și să scrii un eseu bine documentat. 

„O altă trăsătură ce definește operele lirice este prezența figurilor de stil. În cazul poeziei «Porunca», textul este sărac în figuri de stil, dar acestea pot fi recunoscute ușor. Astfel, cititorii pot identifica epitetele «mugurii livezii», comparația- «rea ca o răgace» sau inversiunea - «te scoală». Nu lipsesc nici repetițiile, menite să exprime libertatea lui Adam și a Evei, ei nefiind constrânși de: «nici taţi», nici mame, nici dădace. De asemenea, în text regăsim și metaforele, care au scopul de a ilustra puterea creatorului: «încins în curcubeu».

Poezia este structurată în trei secvențe lirice. Prima secvență, în care autorul realizează descrierea raiului, este formată din primele trei strofe. Cea de-a doua secvență cuprinde mare parte din ultima strofă, cu excepția ultimelor două versuri și transmite mesajul lui Dumnezeu, care le impune restricții lui Adam și Evei.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in