Comentariu pe strofe
Ai nevoie de ajutor pentru a putea scrie un comentariu pe strofe al poeziei Morgenstimmung de Tudor Arghezi? Profesorii noștri ți-au pregătit un material în care găsești informații despre tema poeziei, titlul acesteia, precum și o interpretare a celor cinci strofe. Astfel îți va fi mult mai ușor să înțelegi cum se reflectă tema iubirii în poezia lui Tudor Arghezi, dar și să înțelegi ceea ce autorul a vrut să transmită.
„Cea de-a doua strofă marchează începutul efectelor spectaculoase ale instalării acestui sentiment de atracție. Metafora ferestrei și cea a mănăstirii au ca termen comun zăvorârea sufletului («Au sărit zăvoarele,/ Şi mânăstirea mi-a rămas descuiată.»). În sufletul eului liric se pătrunde, așadar, cu mare greutate, iar «cântecul» iubitei este singurul care a reușit acest lucru. Enumerația («Cântecul tău a umplut clădirea toată,/ Sertarele, cutiile, covoarele») accentuează rapiditatea și intensitatea cu care s-a dezvoltat acest sentiment, asemenea unei «lavande sonore» (metaforă sinestezică ce transmite ideea trezirii tuturor simțurilor eului liric datorită prezenței și a «cântecului» iubitei).
În strofa a treia se remarcă din nou sinestezia, menită să exprime starea duală și tulburările interioare ale eului liric. Cântecul devine palpabil («Cu cântecul, şi degetul cel mic,/ Care pipăia mierlele pe clape»). Autorul nu prezintă iubita în întregime, ci doar prin intermediul detaliilor, precum degetul cel mic asociat cu clapele pianului.”