Comentariu pe strofe

Ai nevoie de ajutor pentru a putea scrie un comentariu pe strofe al poeziei Morgenstimmung de Tudor Arghezi? Profesorii noștri ți-au pregătit un material în care găsești informații despre tema poeziei, titlul acesteia, precum și o interpretare a celor cinci strofe. Astfel îți va fi mult mai ușor să înțelegi cum se reflectă tema iubirii în poezia lui Tudor Arghezi, dar și să înțelegi ceea ce autorul a vrut să transmită. 

„Cea de-a doua strofă marchează începutul efectelor spectaculoase ale instalării acestui sentiment de atracție. Metafora ferestrei și cea a mănăstirii au ca termen comun zăvorârea sufletului («Au sărit zăvoarele,/ Şi mânăstirea mi-a rămas descuiată.»). În sufletul eului liric se pătrunde, așadar, cu mare greutate, iar «cântecul» iubitei este singurul care a reușit acest lucru. Enumerația («Cântecul tău a umplut clădirea toată,/ Sertarele, cutiile, covoarele») accentuează rapiditatea și intensitatea cu care s-a dezvoltat acest sentiment, asemenea unei «lavande sonore» (metaforă sinestezică ce transmite ideea trezirii tuturor simțurilor eului liric datorită prezenței și a «cântecului» iubitei).

În strofa a treia se remarcă din nou sinestezia, menită să exprime starea duală și tulburările interioare ale eului liric. Cântecul devine palpabil («Cu cântecul, şi degetul cel mic,/ Care pipăia mierlele pe clape»). Autorul nu prezintă iubita în întregime, ci doar prin intermediul detaliilor, precum degetul cel mic asociat cu clapele pianului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in