Fișă de lectură

Vrei să înveți eficient și să reții cât mai repede informațiile despre poezia Inscripție pe un portret, scrisă de Tudor Arghezi? Sfatul echipei Liceunet este să întocmești o fișă de lectură, iar acolo să notezi toate detaliile pe care le consideri importante despre acest text. Dacă nu îți mai amintești exact cum trebuie structurată o fișă de lectură, te sfătuim să accesezi materialul nostru și vei vedea care sunt informațiile de care trebuie să ții cont.

....

Alte opere ale autorului: „Cântare omului”, „Testament”, „Melancolie”, „Toamna”, „Despărțire”, „Cimitirul Buna Vestire”, „Ochii Maicii Domnului”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Modernism

Versificația: Poezia conține cinci strofe, a câte patru versuri fiecare (cinci catrene). În prima, a treia și a patra strofă întâlnim rima îmbrățișată, pe când în a doua și a cincea strofă, rima este încrucișată. Ritmul este iambic, sugerând starea meditativă a eului liric.

Eul liric: Prezența eului liric se deduce cu ușurință, însă abia începând cu strofa a treia. Pe parcursul acestei poezii se întâlnesc verbe și pronume la persoana întâi, precum: „am oprit”, „am lăsat”, „am stăpânit”, „meu”, „mi-am”, „ascult”. Toate acestea constituie mărci lexico-gramaticale ale prezenței eului liric în opera de față.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in